У среду, 30 новембра 2022. године Удружење биолога Крушевац у сарадњи са Научним клубом Крушевац – Центар за стручно усавршавање Крушевац и Стем образовни центар Београд су организовали четврти Фестивал биологије Биофест 4 „Биологија по мери деце“. Наставници биологије ван територије Крушевца су позвани да пошаљу материјале и представе примере добре праксе.
 
 
Наша школа се одазвала позиву и учествовала на Фестивалу. Представили смо пројекат "Киселе кише и челик разарају" које је реализован школске 2021/22. године, а учесници пројекта су ученици сада II2 одељења образовног профила техничар за компјутерско управљање CNC машина и предметни наставници Драган Ковачевић - наставник машинске групе предмета, Милена Вучићевић - наставник хемије и Јелица Миросавић - наставник екологије и заштите животне средине. За представљени пројекат смо добили све похвале као и захвалнице.
О ПРОЈЕКТУ:
Пројекат Киселе кише и челик разарају је настао повезивањем три наставна предмета (машински материјали, хемија и екологија и заштита животне средине) са темом Утицај киселих киша на машинске материјале и жива бића. Циљ пројекта је развијање одговорности за заједничка постигнућа и испитивање утицаја и последица киселих киша на машинске материјале, жива бића и животну средину. Пројекат се бави испитивањем утицаја киселих киша на различите материјале. Истражујући литературу и изворе информација и спроводећи лабораторијско истраживање ученици учествују у испитивању утицаја киселих киша на различите материјале као што су месинг, алуминијум, пластика, дрво, итд. Поред тога, ученици популаришу ову тему у јавности различитим промотивним материјалима као што су израда инфографика и видео материјала. Основни циљ пројекта је мотивисање ученика за учешће у истраживачким методама и подизање свести о животној средини, загађењу ваздуха и последицама загађења. Током реализације пројекта ученици су имали прилике да науче да раде у многим веб-алатима и програмима и да стекну нова знања и вештине из области дизајна, промоције и презентовања резултата.
Линк до послатог материјала: https://youtube.com/playlist?list=PLu-nBkl3gvBsgbXTgORQWkckBMEuV9mJl
Напомена: у опису плеј листе се налазе:
  1. Коментар о пројекту - др Ана Пешикан, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду
  2. Видео о представљању пројекта - https://prezi.com/v/xoagobrh9r6a/presentation/?preview=1 
  3. Видео завршног сусрета Лекције и искуства из иновација у образовању у Средњим стручним школама у Србији у организацији ETF Open Space - https://youtu.be/xRCtRJFIXY8
  4. Више о пројекту - https://www.inovacijeuobrazovanju.rs/acid-rains-ruin-even-steel-uticaj-kiselih-kisa/