Светски дан туризма се обележава у целом свету од 1979. године, са циљем развијања глобалне свести о значају ове делатности. Светска туристичка организација (UNWTO) је установила 27. септембар као Светски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут ове организације.

Ово је уједно и датум када се на северној хемисфери званично завршава, а на јужној хемисфери званично започиње туристичка сезона.

Путовања су извор задовољства и обогаћују живот. На њима људи стичу драгоцене успомене, незаборавна искуства и нове пријатеље. Уживање у јединственим пределима и природним лепотама, обилазак културно-историјских споменика и упознавање других култура и обичаја могуће је захваљујући развоју туристичке делатности. Међународни стандарди су ту да подрже и подстакну примену најбољих решења у циљу обезбеђивања очекиваног нивоа туристичке услуге. Међународна организација за стандардизацију (ISO) усвојила је на десетине међународних стандарда који пружају смернице и служе као важни алати за помоћ актерима у туристичкој индустрији. Ови стандарди могу допринети унапређењу туристичких услуга у областима као што су заштићено природно окружење, одрживи системи управљања објектима за смештај, као и авантуристички и индустријски туризам.

У холу Техничке школе обележен је Светски дан туризма у организацији Предузетничке секције, Тима за КВИС и Туристичке секције.